Gytta tjänster

Här är en snabb överblick av våra tjänster.

Bloggar

Vi som bloggar på Gyt använder ett bloggverktyg baserat på Habari. Habari startades av en grupp programmerare som tröttnat på att jobba med det mycket mera omfattande bloggverktyget WordPress, som i dag är det mest använda vid sidan av Blogger.

En fördel med Habari är att det är ett mera renodlat bloggverktyg. Det finns färre funktioner att hålla reda på, och därför inte lika många saker som kan gå snett. Ändå finns allt det viktigaste, som taggar, redigering från mobilen, inlägg via epost, integration med andra sajter som Flickr, Twitter och Youtube, säkerhetsmekanismer för att driva en blogg med flera författare, och en hel del annat.

Vår version av Habari är särskilt anpassad för Gyt, och helt på svenska.

Adressförkortare

Tjänsten är bland annat inbyggd i bloggverktyget, men går också att använda för sig. Den fungerar på ungefär samma sätt som bit.ly, och adresserna blir lika korta.

Adressförkortaren är fullt användbar och integrerad i bloggverktyget, men de statistiska funktionerna är fortfarande under utveckling.

Flödesläsare (för Atom och RSS)

Vi använder en RSS-läsare som heter Tiny Tiny RSS. Den fungerar på ungefär samma sätt som Google Reader, och vilken av tjänsterna man föredrar är egentligen en smaksak. De erbjuder på det hela taget samma funktionalitet, bland annat ett särskilt gränssnitt för mobiltelefoner och möjlighet att dela med sig av intressanta nyheter i ett separat flöde.

Flödesaggregator

En flödesaggregator är ett automatiskt verktyg som sammanfogar flera RSS- och Atom-flöden till ett enda. Mycket smidigt om man vill kunna erbjuda andra ett flöde med de senaste inläggen på ens favoritbloggar.

Besökarstatistik

Vi använder Piwik för att hålla ordning på dem som besöker våra sajter. Har man en blogg eller någon annan sajt som får besökare går det givetvis lika bra att använda något annat verktyg, till exempel Google Analytics.

Diskussionsforum

För diskussionsforum använder vi mjukvaran PunBB, som är en enklare variation på samma tema som phpBB.

Wiki

Det är ännu inte klart vilken Wiki-mjukvara vi kommer att använda. För tillfället utvärderar vi MediaWiki, alltså samma mjukvara som driver Wikipedia.

Fotoalbum

Det finns flera gratistjänster på nätet där man kan dela med sig av fotografier. Tyvärr är ingen av dem tillräckligt Gyt, och därför utvecklar vi egen mjukvara för detta.

Målet är att tjänsten ska bli mera lättanvänd, både för dem som delar med sig och för dem som besöker albumen, än Facebook, Picasa, Photobucket, Flickr och så vidare. Alla i släkten ska kunna titta och hitta utan problem.

Antalet funktioner kommer dock att vara färre. Verktyget är till för att dela med sig av och och titta på bilder. Ingenting annat.


Det finns förstås planer på ännu fler typer av tjänster. Vi ropar bara inte hej förrän vi kommit över bäcken.